Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΛΙΟΞΑΡΙ ΦΩΚΙΔΑΣ

"Παλιοξάρι", ένα γραφικό χωριό της Δωρίδας, που δεν θέλει να χαθεί στη παγκοσμιοποίηση, ζητά να διατηρηθούν ακέραιες και ζωντανές όλες οι παιδικές μας μνήμες, να διατηρήσει ανεξίτηλα τα ήθη-έθιμα-λύπες-χαρές-πανηγύρια, να τα διηγηθεί δίπλα στο τζάκι στα εγγόνια, να περπατήσει στα σοκάκια του το καλοκαίρι, να πιεί νερό από τις πηγές του, να ανέβει στα Λιβαδάκια, να στείλει τα νέα του με τον άνεμο στα πέρατα του κόσμου, όπου ζούν και ονειρεύονται όλοι οι Παλιοξαρίτες πατριώτες μας.
Είναι μία προσπάθεια που χρωστάω στο συγχωρεμένο το πατέρα μου Κώστα Παπαχαραλάμπους και στα μπαρπάδια μου το δάσκαλο Χαράλαμπο και το Παππά.
Είναι μία προσπάθεια που θα αφιερώσω σε όλους τους Παλιοξαρίτες και στις κόρες μου Βασιλική και Κωνσταντίνα.
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθειά Σας. Γράψτε την ιστορία σας, την ιστορία του παππού σας, της μητέρας -πατέρα σας, του θείου σας, τα τρέχοντα προβλήματα και επιτεύγματα του χωριού Μας.
************************************* **********************************

IΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΠΑΛΙΟΞΑΡΙ
Βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του Δήμου Ευπαλίου, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει την Ναύπακτο με το Λιδωρίκι, της οποίας μεγάλο τμήμα διέρχεται κατά μήκος του ποταμού Μόρνου.
Καταλαμβάνει έκταση 7.600 στρεμμάτων περίπου και έχει 194 κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός ξεπερνάει τους 400 κατοίκους. Απέχει 19 χλμ από την έδρα του Δήμου.
Όσον αφορά το όνομά του, οι περισσότερες ιστορικές πηγές συνηγορούν ότι είναι τουρκικής προελεύσεως και προέρχεται από την λέξη "χησάρ" που σημαίνει κάστρο δηλαδή "Παλαιόκαστρο".
Επί της εποχής του Αλή Πασά αναφέρεται και ως "Παλιοκουστούριο".
Το Παλαιοξάρι προϋπήρχε του 'Aνω και Κάτω Παλαιοξαρίου (το σημερινό Παλαιοξάρι) στη θέση "Χάνια", ανάμεσα στους δυο οικισμούς στη διαδρομή της παλιάς τουρκικής δημοσιάς, η οποία συνέδεε τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι και την 'Aμφισσα. Περιγραφή της διαδρομής από το Λιδωρίκι ως τη Ναύπακτο και αναφορά στον οικισμό του Παλαιοξαρίου και το ομώνυμο Χάνι σώζεται στην περιήγηση του 'Aγγλου Martin W. Leake (1815).
.Το Παλαιοξάρι εκτεθειμένο στις ληστρικές επιδρομές του όποιου διάβαινε τη Δημοσιά, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι, πιθανώς στα μέσα στο 16ο αιώνα, δημιούργησαν δυο νέους οικισμούς, το Άνω και Κάτω Παλαιοξάρι. Οι οικισμοί αυτοί στέριωσαν τελικά στις θέσεις, όπου σήμερα βρίσκονται η Ποτιδάνεια και το Παλαιοξάρι.

Το χωριό το 1850 είχε 350 κατοίκους. 'Oπως όλα τα χωριά έτσι και το Παλαιοξάρι μέχρι το 1955 ήταν κατ' εξοχή αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή και μάλιστα η παραγωγικότερη της περιοχής γιατί είχε πολλές πηγές νερού διάσπαρτες.
Μετά τον εμφύλιο, με την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, άλλαξε ο τρόπος ζωής. Με την φυγή του πληθυσμού η κτηνοτροφία μειώθηκε, για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο της υποτυπώδους αγροτικής απασχόλησης των ολίγων συνταξιούχων.
'Eχει κλίμα υγιεινό, είναι μέσα στο πράσινο, με πολλές πηγές και άφθονες φυσικές ομορφιές και δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλα γνωστά ορεινά παραθεριστικά θέρετρα της χώρας.
.-

2 σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ του Κων/νου είπε...

Παλαιοξάρι Φωκίδας

Το Παλαιοξάριον (κάτω Παλαιοξάρι) είναι χωριό του νομού Φωκίδος με πληθυσμό 194 κατοίκους και σε υψόμετρο 700 μέτρων. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το χωριό γιορτάζει στην γιορτή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στον ομώνυμο ναό του. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ευπαλίου.

(από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2009 (παρά το γεγονός ότι άρχισε και στην Ελλάδα η κρίση της πραγματικής οικονομίας)