Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΠΟΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ?

ΠΟΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ? [επεξεργασία] Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 17:26
Οπως έχουμε ξαναγράψει, δύο είναι οι βασικοί δείκτες που θα μας δείξουν τη ¨πραγματική ανάκαμψη¨ της οικονομίας, η απασχόληση και οι τιμές κατοικιών. Οσο υπάρχει υψηλή ανεργία (10% σήμερα) και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, οι καταναλωτές εγκλωβίζονται στη λιτότητα και κυριαρχεί η ΥΦΕΣΗ(βλέπε τη σημερινή περίοδο).
Στο επόμενο διάστημα (μετά τον Οκτώβριο)που θα είναι εμφανή τα αποτελέσματα της πτώσης και του τουρισμού (αναμένεται μείωση εσόδων της τάξης των 8 δις €) θα αποκαλυφθεί το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών (μέγεθος καθόλου ευκαταφρόνητο, λόγω της κάμψης του εμπορίου και της περιορισμένης ρευστότητας των επιχ/σεων). Οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιαν 09, ήταν ύψους 226 εκατ €. ενώ τον Ιούνιο 09 ‘ηταν 1.660 εκατομ € (κράχ του φθινόπωρου 09). Σοβαρό πλήγμα από τη κρίση πχ είναι και η μείωση κατά 20% το α΄5μηνο στις πωλήσεις βενζίνης.
Η ΤτΕ με καθυστέρηση ανακοίνωσε ότι από το φθινόπωρο θα μπλοκαριστεί η αγορά από τα ¨φέσια¨και θα επιδεινωθεί απότομα η κατάσταση στην οικονομία. Τα ελλην νοικοκυριά πρέπει να μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους (περιμένοντας το δύσκολο χειμώνα),οπότε θα μιωθούν οι εισαγωγές και το εμπόριο.Θα ματαιωθούν επενδυτικά σχέδια και θα κλείσουν επιχ/σεις. Μετά απ όλα αυτά δυσκολεύομαι να πιστέψω το ράλλυ μέχρι και 20% του ΧΑΑ στα τέλη του ΄09,που ανακοινώνουν διάφοροι σοφοί αναλυτές-κράχτες. Σίγουρα όμως κάποιες ελάχιστες μετοχές (πχ κάποιες τραπεζικές, Ελλην. πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Μotor Oil κλπ) θα εμφανίσουν σημάδια ανάκαμψης.
Μη ξεχνάμε ότι τώρα λήγουν οι προθεσμιακές καταθέσεις του 6%, που αναγκαστικά θα μπούν στο ΧΑΑ. Μετά τη 2ετή οικον κρίση,ανασυγκροτείται τώρα το Τραπεζικό σύστημα. Νέες ρυθμίσεις έρχονται στο προσκήνιο (περισσότερη διαφάνεια,μεγαλύτερα αποθέματα κεφαλαίων, κρατικός έλεγχος διαχείρησης, μικρότερη ανάληψη ρίσκου από τις Τράπεζες) με άμεση συνέπεια το περιορισμό του τραπεζ.δανεισμού κλπ. Ολα τα παραπάνω με δυσκολεύουν αφάνταστα να πιστέψω ότι το φθινόπωρο (πέραν της …γρίππης) θα περιμένουμε ανάκαμψη.Κάθε άλλο !

Δεν υπάρχουν σχόλια: