Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Από τον Περικλή Ν.Λουκόπουλο, Δημοσιογράφο

Ο ‘Καλλικράτης’ είναι μια σοβαρή μεταρρύθμιση για την κοινωνία μας και την ανάπτυξη του τόπου.
Σίγουρα θα σφραγίσει την πορεία της χώρας στα διοικητικά και αποκεντρωτικά θέματα για τις επόμενες δεκαετίες .
Οι αρχές και η φιλοσοφία του έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση.
Ο τρόπος που θα εφαρμοστεί και η χωροταξική του διάρθρωση είναι το ζητούμενο
και γι αυτό πριν γίνει Νόμος του Κράτους , γίνονται σειρά συζητήσεων , τοποθετήσεων και προτάσεων από αρμόδιους φορείς , φυσικά πρόσωπα ,
πολιτικούς , και εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ
Στη Φωκίδα έγιναν και γίνονται πολλές συζητήσεις . Ακουστηκαν και ακούγονται διάφορες προτάσεις και θέσεις και κύρια από τους πολίτες που ασχολούνται με τα
αυτοδιοικητικα .Πολλές από τις προτάσεις αυτές έχουν υιοθετηθεί από πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων των σημερινών 12 Δήμων της Φωκίδας. Επίσης υπάρχει πρόταση εδώ και αρκετό καιρό από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,ενώ είναι εκπεφρασμένη θέση και βούληση της κυβέρνησης για μη αλλαγή των σημερινών ορίων σε Νομαρχίες και Περιφέρειες.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΜΗ
Μελετώντας διεξοδικά όλες αυτές τις εισηγήσεις και προτάσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια βιώσιμη συνισταμένη λύση, που να δίνει προοπτική , ανάπτυξη ,και σωστή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών στη Φωκίδα, όπως αυτές έχουν σήμερα δομηθεί και διαμορφωθεί από την ίδια τη ζωή, χωρίς αναχρονιστικές παραπομπές, ξεπερασμένες διοικητικές αναφορές και μικροτοπικιστικές ιδιοτέλειες, κάνω πρόταση που πιστεύω θα έχει την συντριπτική αποδοχή των πολιτών και φορέων της Φωκίδας, αφού ουσιαστικά ,όπως προανέφερα, είναι η συνισταμένη των δικών τους προτάσεων. Επίσης και οι πληθυσμοί των νέων Δήμων διαμορφώνονται σε μια ισόρροπη κατανομή.

1.ΔΗΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ( 13.279 κάτοικοι) ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΑΜΦΙΣΣΑ
Συνένωση των Δήμων Άμφισσας και Λιδορικίου

2. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ (13.289 κάτοικοι) ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΙΤΕΑ
Συνένωση Δήμων Ιτέας , Δελφών, Γαλαξιδίου, Δεσφίνας

3.ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ (6.257 κάτοικοι) ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΓΡΑΒΙΑ
Συνένωση Δήμων Καλιέων, Γραβιάς. Παρνασσού

4. ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΕΩΝ (10.294 κάτοικοι)
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΕΥΠΑΛΙΟ
Συνένωση Δήμων Ευπαλίου , Τολοφώνας , Βαρδουσίων


ΛΥΣΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
Η πρόταση αυτή γίνεται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργούνται και αντιδράσεις μεταξύ των ήδη υφιστάμενων Δήμων στη Φωκίδα, στη διαδικασία υλοποίησης του ¨Καλλικράτη¨.
Έχουν μελετηθεί περίπου 80 εισηγήσεις – προτάσεις που έγιναν μέχρι τώρα ,πολλές μάλιστα έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω συνεντεύξεων σε τοπικές εφημερίδες, από Δημάρχους , Αντιδημάρχους , Δημοτικούς Συμβούλους , Νομαρχιακούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων , κομματικά στελέχη κ.ά.
Είναι λύση ρεαλιστική και αναπτυξιακή αφού προέρχεται ουσιαστικά από τον ίδιο τον πολίτη της Φωκίδας , τον παραγωγικό ιστό , την ίδια την κοινωνία.
Είναι λύση ουσιαστικά που καταξιώνει την καθημερινότητα και την λειτουργία των τοπικών κοινωνιών , όπως έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες , και δεν έρχεται ¨καπέλλο¨ από τα πάνω προς τα κάτω για να εξυπηρετήσει κάθε λογής
μικροσυμφέροντα , τοπικιστικά και παραγοντίστικα ,ούτε παμπάλαιες διοικητικές
διαιρέσεις που δεν υφίστανται με οποιονδήποτε τρόπο ,εδώ και δεκαετίες.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ
Ο ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Απαραίτητο στοιχείο , εκτός άλλων , είναι η άμεση δημιουργία του οδικού άξονα
Άμφισσας – Λιδορικίου σε επίπεδο εθνικής οδού , όπου θα δώσει ουσιαστική
τουριστική και παραγωγική ανάπτυξη :
-στο χειμαζόμενο σήμερα Δήμο Λιδορικίου
-στην παραλίμνια ζώνη και την ίδια τη λίμνη
-στους ορεινούς όγκους της περιοχής
-σε σημαντικά χωριά πάνω στον άξονα ,όπως Αγία Ευθυμία , Βουνιχώρα, Μαλανδρίνο , Αμυγδαλιά και Πεντάπολη .
Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μεταξύ Άμφισσας , Λιδορικίου και των 5 αυτών χωριών ένας ενιαίος κοινωνικός , εμπορικός ,τουριστικός , πολιτισμικός άξονας-ιστός ανάπτυξης, με σημαντική εξέλιξη και προοπτική μέσα από έναν ενιαίο Δημοτικό προγραμματισμό .
Το έργο αυτό , υψηλού κόστους , θα πρέπει να συμφωνηθεί και αποφασισθεί εκ των προτέρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια , Νομαρχία ,Δήμους (κλπ) γιατί ίσως στερήσει κάποια χρήματα από άλλα έργα στη Φωκίδα , και γι αυτό θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων Δημοτικών Αρχών. Διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κι αν γίνει θα είναι εξωραϊσμός του ήδη υπάρχοντος .
Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του σε ότι αφορά το Λιδορίκι θα λειτουργεί όπως σήμερα με Αντιδήμαρχο Φωκίδας με όλες τις αρμοδιότητες της Δημαρχίας .
Τα πολλαπλά λειτουργικά και κοινωνικά οφέλη των δύο πόλων, Άμφισσα και Λιδορίκι της Δημαρχίας Φωκίδας ,όπως θα διαμορφωθεί , είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού , για κάθε ανιδιοτελή και καλοπροαίρετο. .
Τέλος όσον αφορά τους άλλους Δήμους, δεν χρειάζεται να κάνουμε ανάλυση στην χωροταξική , κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική τους μια και οι εκπρόσωποί τους αυτές τις κατευθύνσεις , προτάσεις και λύσεις έχουν δώσει.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: