Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2, ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΙΝΕ …ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Η εφαρμογή του Καλλικράτη είναι πλέον μονόδρομος αφού η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη.
Παράλληλα όμως είναι μονόδρομος ότι αυτό το οικοδόμημα θα πρέπει να στηθεί σε υγιείς και σωστές βάσεις, διαφορετικά θα γκρεμισθεί και τότε θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ικτίνου και Καλλικράτη που έχτισαν τον Παρθενώνα.
Ενα Παρθενώνα που αντέχει στο χρόνο εδώ και 25 αιώνες..
Για να εφαρμοσθεί αυτό το πρόγραμμα «Καλλικράτης» πρέπει πρώτα να εξασφαλισθούν 4 δις € που θα χρειασθούν για να καλύψουν το κόστος υλοποίησης αυτού του προγράμματος.. Υπάρχουν αλήθεια σήμερα αυτά τα χρήματα?
Οι περισσότεροι Δήμοι που θα πάρουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα των συνενώσεων οικονομικά είναι στο κόκκινο.
Αυτό σημαίνει ότι οι Νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με σημαντικά ελλείματα, άρα χρειάζονται σοβαρή οικονομική στήριξη τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια.
Από πού θα προέλθει αυτή η οικονομική στήριξη αφού το Ελληνικό κράτος πρακτικά έχει πτωχεύσει ? (ή τουλάχιστον «δεν υπάρχει σάλιο»).
Ποιος εγγυάται ότι οι συνενώσεις θα γίνουν με γνώμονα τη γεωγραφική θέση και την εξυπηρέτηση των κατοίκων χωρίς μικροσκοπιμότητες και ότι τελικά οι «Καλλικρατικοί Δήμοι» θα λειτουργήσουν πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά από τους σημερινούς Δήμους? Μήπως βιαστήκαμε ?

Οι διεργασίες-διαβουλεύσεις είναι πάρα πολλές καθώς η επερχόμενη μεταρρύθμιση είναι το φλέγον θέμα που σε καθημερινή βάση (πέραν της ύφεσης…) απασχολεί όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, κοινότητες-δήμους-νομαρχία-περιφέρεια-υπουργείο εσωτερικών-δημοτικούς συνδυασμούς και …τέλος τους δημότες οι οποίοι είναι ανημέρωτοι και μπερδεμένοι.

Οι βουλευτές τρέχουν και δε φτάνουν ,αφού θέλουν να έχουν τη πρωτοβουλία των συνενώσεων από τη στιγμή που οι Μητροπολιτικοί Δήμοι που θα δημιουργηθούν θα εκλέγουν και βουλευτή.

ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΠΊΣΗΜΗ ΠΡΌΤΑΣΗ ΑΠΌ τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ?

Η εκλογική διαδικασία λέι ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί 2 τετραετίες και συμμετέχουν ως υποψήφιοι μητροπολιτικού δήμου, εκλέγονται τιμητικά δίχως σταυρό.
Βασικά τους εξασφαλίζει το τίτλο των τοπικών αντιδημάρχων, μια θέση η οποία προβλέπεται στην εφαρμογή του Καλλικράτη και η οποία διαφέρει ουσιαστικά σε αρμοδιότητες απ΄ότι έχει ο αντίστοιχος σημερινός δήμαρχος.
Δηλαδή οι περισσότεροι σημερινοί Δήμαρχοι παραμένουν στη θέση τους.
Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να υπολογισθεί σοβαρά είναι ότι υπάρχουν περιοχές που στην επόμενη δεκαετία θα δεχθούν μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση.
7.2.2010
Θαν.Παπαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: